lördag 9 maj 2015

Sjukpyramiden, del 2

Då var det dags att kika lite mer på det gröna blocket. De "gröna pengarna" betalar arbetsgivaren ut till dig vid sjukdom.


Både lagen och kollektivavtalet ser till att du får ersättning

  • Det mörkgröna har du rätt till enligt lagen
  • Det ljusgröna och lila* får du genom kollektivavtal**. De lila bitarna kan ge dig ersättning upp till en månadslön på cirka 140 000 kr.

Försäkringskassans lönegräns på 27 812 kr/mån viktig även här

Försäkringskassans lönegräns skär bilden nedanför mitt itu, som du ser. Men ersättningen som du kan få via jobbet stannar inte vid 27 812 kr/mån om du tjänar mer än så.
Exempel: Tjänar du 30 000 kr i månaden och har varit sjuk i 30 dagar, så ser sjuklönen till att du får 90 % av din lön utbetald - även för den del av som ligger ovanför Försäkringskassans gräns.

De lila delarna ger dig olika mycket i ersättning...
... beroende på var du jobbar och vilket kollektivavtal som finns på arbetsplatsen. Bäst är staten, som betalar ut hela 90 % av lönen till och med sjukdag 360. (På bilden står det sjukdag 365 eftersom Försäkringskassan har sin brytpunkt då).



Mer information om kollektivavtalet
>> LO:s kampanj Facket försäkrar, för privatanställda arbetare

* Räknas du som privatanställd arbetare (kollektivavtalet mellan SAF och LO) får du inga "lila pengar" utbetalda.
** Mellan tummen och pekfingret verkar 75 % av företagen kollektivavtal. Det kan förstås finnas försäkringar på arbetsplatser som saknar kollektivavtal, men hur försäkringsskyddet ser ut där upp till den arbetsgivaren.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar